Ερευνητικό έργο

 

Προσωπικές έρευνες

 
1. Eθνογραφική έρευνα για το χορό στη Ρόδο (1980-83). Δημοσιεύτηκαν ένα άρθρο και ένα βιβλίο.
2. Εθνογραφική έρευνα για το χορό στην Κάρπαθο (1986). Δημοσιεύτηκαν δύο άρθρα, ένας δίσκος και το βιβλίο “Ο χορός στον πολιτισμό της Καρπάθου” με τη Μαριγούλα Κρητσιώτη.
3. Βιβλιογραφική έρευνα για τον χορό στην διεθνή και την ελληνική ποίηση (από το 1981). Δημοσιεύτηκαν δύο βιβλία και ένα άρθρο. Ετοιμάζεται ελληνική ανθολογία.
4. Συλλεκτική έρευνα για τον χορό στον φιλοτελισμό, καταγραφή και σχολιασμός 3.000 γραμματοσήμων και συγκέντρωση 1.000 εξ αυτών (από το 1988). Συνεννοήσεις με την UNESCO και την Διεθνή Ταχυδρομική Ενωση για έκδοση λευκώματος. Δημοσιεύτηκε βιβλίο και ετοιμάζεται ψηφιακός δίσκος CD-ROM.
5. Αρχειακή έρευνα για τον χορό στην εικονογραφία: χαρακτικά ξένων περιηγητών, εκκλησιαστικές απεικονίσεις, πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων, παλιές φωτογραφίες κ.ά. (από το 1982). Εκδόθηκε ένα λεύκωμα και μία σειρά από 7 CD-ROM.
6. Αρχειακή έρευνα για την νεώτερη βιβλιογραφία του αρχαίου ελληνικού χορού και τις προσπάθειες αναβίωσής του (από το 1989). Δημοσιεύτηκαν ένα άρθρο και τρία βιβλία.
7. Βιβλιογραφική έρευνα για την συγγραφή μιας εγκυκλοπαίδειας του ελληνικού χορού με 3.000 λήμματα. Εχουν αποδελτιωθεί πάνω από 1500 βιβλία και άρθρα, και 500 δίσκοι (από το 1979). Εκδόθηκε το 1995. Συνεχίζεται για την παραγωγή ψηφιακού δίσκου DVD.
8. Ιστορική έρευνα για τον χορό στην Ανατολή πριν το 1900. Εχουν αποδελτιωθεί 1.000 βιβλία. Ετοιμάζονται βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
 
 

 Συνεργασία ή καθοδήγηση έρευνας

στα πλαίσια του Θεάτρου Ελληνικών Χορών “Δόρα Στράτου”
 
1. Μαριγούλα Κρητσιώτη (βιβλιοθηκονόμος): “Ο χορός στην Κάρπαθο”. Εθνογραφική έρευνα. Εχουν δημοσιευτεί διάφορα άρθρα, ένας δίσκος και ένα βιβλίο.
2. Αννα Παναγιωτοπούλου-Ζήκου (καθηγήτρια φυσικής αγωγής, διδάσκουσα χορού στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών): “Το χορευτικό φαινόμενο της επαρχίας Δωρίδας“. Διδακτορική διατριβή στο ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών. Εγκρίθηκε το 1992. Εκδόθηκε το 1996.
3. Γιάννης Ζήκος (καθηγητής φυσικής αγωγής, διδάσκων χορού στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών): “Το χορευτικό φαινόμενο της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης“. Διδακτορική διατριβή στο ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών. Εγκρίθηκε το 1992.
4. Αλίκη Λάμπρου (λαογράφος): “Ο χορός στην Σκύρο”. Εκανε διαλέξεις και σεμινάρια. Δημοσίευσε κασέτες με τραγούδια, άρθρα και το βιβλίο “Οι σκυριανές φορεσιές” το 1994.
5. Κωνσταντίνα Αμαράντου (τελειόφοιτος Φυσικής Αγωγής): “Χοροί και τραγούδια, ήθη και έθιμα στην Σινασό Καππαδοκίας”. Πτυχιακή εργασία στο ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θράκης. Εγκρίθηκε το 1991.
6. Praxithea Kyriakidis“Ο χορός στις κοινότητες της Ρόδου”. Ερευνα για το δίπλωμα Master of Arts Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe, Victoria, Αυστραλία.
7. Στέλα Βέργη (γλωσσολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης): “Ο χορός ως σημειωτικό σύστημα”. Εξεδόθη το βιβλίο “Γλώσσα και ρυθμός”.
8. Σμαράγδα Σβάρνα (μαθηματικός): “Χορός και μουσική στους πυθαγόρειους φιλόσοφους”. Βιβλιογραφική έρευνα.
9. Νίκος Ζαγούρας (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών): “Σχέσεις αρχαίας και δημοτικής μουσικής”. Ανακοινώσεις σε συνέδρια.
10. Anna Cirigliano (χορογράφος): “Οι ελληνικοί χοροί”. Διπλωματική εργασία στην Εθνική Ακαδημία Χορού, Ρώμη. Εγκρίθηκε το 1990 και συνεχίζεται με θέμα “Χοροί των Δωδεκανήσων στα ιταλικά αρχεία”. Δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση σε συνέδριο.
11. Ρεγγίνα Καπετανάκη (χορογράφος, σκηνοθέτις): “Η θεατρικότητα του δημοτικού χορού”. Ανακοίνωση σε συνέδριο και έρευνα για τη συγγραφή βιβλίου.
12. Φίλιππος Φιλίππου (καθηγητής φυσικής αγωγής, διδάσκων χορού στο ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θράκης): “Ο παραδοσιακός χορός ως κοινωνικό φαινόμενο στην Ορμα της περιοχής Αριδαίας”. Εργασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. Εθνολογίας στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Παρίσι. Εγκρίθηκε το 1993.
13. Δημήτρης Γουλιμάρης (διπλωματούχος ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Θράκης): “Οψεις του χορευτικού φαινομένου στις περιοχές Μαλγάρων και Κεσάνης Ανατολικής Θράκης”. Ερευνητική εργασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Βέλγιο. Εγκρίθηκε το 1993.
14. Νικολέττα Βερτσιώτη (πολιτικός μηχανικός): “Χορός και χώρος. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου του χορού”. Διπλωματική εργασία στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εγκρίθηκε το 1990.
15. Κατερίνα Σταύρου (φιλόλογος): “Οι παραδοσιακοί χοροί της Αγιάσου Λέσβου και η σχέση τους με την κοινωνία”. Ερευνητική εργασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. Εθνολογίας στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Παρίσι. Εγκρίθηκε το 1990, συνεχίζεται σαν διδακτορική διατριβή.
16. MarieHélèneDelavaudRoux (χορογράφος, αρχαιολόγος): “Ερευνες πάνω στο χορό στην Ελληνική Αρχαιότητα”. Διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αιξ-Μασσαλίας, Γαλλία. Εγκρίθηκε το 1991. Δημοσιεύτηκαν άρθρα, ανακοινώσεις και βιβλίο, παρουσιάστηκε μια έκθεση και χορογραφίες.
17. Elisabeth Hanley (καθηγήτρια στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Penn State University, Η.Π.Α.): “Αλλαγές στους δημοτικούς χορούς κατά την σκηνική παρουσίασή τους”. Μελέτη κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής άδειας στην Αθήνα το 1993.
18. Christine Glauser (φιλόλογος): “Κοινωνιολογική μελέτη των ελληνικών χορευτικών συγκροτημάτων στην Γερμανία”. Σπουδαστική εργασία για το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, Ελβετία.
19. AgnèMabille (κοινωνιολόγος): “Χορεύοντας ελληνικά στην Αθήνα του 1988”. Εργασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιτήμιο του Παρισιού IV. Εγκρίθηκε το 1988.
20. Gergely Born (χορογράφος): “Τα χορευτικά συγκροτήματα στην Ελλάδα ως κοινωνικό φαινόμενο. Σύγκριση με την Ουγγαρία”. Υπότροφος της Ελληνικής Κυβέρνησης. Μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Λαϊκής Τέχνης της Ουγγαρίας.
21. Στέργιος Θεοχαρίδης (αναλυτής πληροφορικής): “Χορευτικά έθιμα των Ελλήνων της περιοχής Ικονίου”. Αρχειακή και εθνογραφική έρευνα.
22. Αναστασία Αναστασοπούλου (οικονομολόγος): “Οι τρόποι διάταξης των χορευτών στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς”. Συγκριτική μελέτη με επεξεργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
23. Anne Sorin & Sophie Deliyannis (ιστορικοί): “Οι ελληνικοί χοροί στις διηγήσεις των Γάλλων περιηγητών 1600-1900”. Εργασία για το μεταπτυχιακό δίπλωμα πληροφορικής αρχειοθέτησης στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Παρίσι. Εγκρίθηκε το 1993.
24. Δόρα Φαρμάκη (μηχανικός πληροφορικής): “Μελέτη για την δημιουργία ολοκληρωμένης τράπεζας οπτικών και άλλων πληροφοριών για την διαχείριση μεγάλης ιματιοθήκης”. Ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολοκληρώθηκε με ψηφιακό δίσκο CD-ROM το 1996.
25. Αλέξια Μαργαρίτη (διπλωματούχος Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης): “Οι χοροί τεσσάρων χωριών της Καππαδοκίας”. Διπλωματική εργασία στο Τμήμα Ανωτέρων Σπουδών Χορού του Πανεπιστημίου του Παρισιού IV Σορβόνη. Εγκρίθηκε το 1988. Εχουν δημοσιευτεί άρθρα και ανακοινώσεις σε συνέδρια.
26. Angela Shand (φιλόλογος): “Ο χορός από την εσωτερική σκοπιά”. Εργασία για το Δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, Η.Π.Α. Εγκρίθηκε το 1991.
27. Folk Dance Festival (Οργάνωση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Αμερικής): “Η ιστορία του Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών FDF. Μελέτη ανοιχτή σε συμβολές από πολλά άτομα με σκοπό την έκδοση σπονδυλωτού βιβλίου.
28. Norvald Nilsen (εθνολόγος): “Ξένοι χοροί στα νορβηγικά σχολεία και γενικά την εκπαίδευση στην Σκανδιναβία”. Επιτόπια έρευνα ελληνικών χορών, σημειογραφία τους και προσαρμογή στην διδασκαλία στα σχολεία. Μελέτη με το Agder Musik konservatorium, Νορβηγία, για τη συγγραφή βιβλίου.
29. Σοφία Γκαρή-Ελευθερίου (οδοντίατρος): “Ο παραδοσιακός πολιτισμός των Ελλήνων της Κιουτάχειας”. Μελέτη για τη συγγραφή βιβλίου. Εγιναν διαλέξεις και σεμινάρια, και δημοσιεύτηκαν άρθρα.
30. Αγόρω Τσίου (φιλόλογος): “Χορευτικά έθιμα στην περιοχή Κόνιτσας”. Ανακοινώσεις σε συνέδρια. Συγγραφή του βιβλίου “Λούψικο Κόνιτσας. Τραγούδια και χοροί του γάμου” και παραγωγή δίσκου CD, που εκδόθηκαν μαζί το 1997. Συνεχίζει με ιστορική έρευνα για τον Εμφύλιο Πόλεμο.
31. Χρίστος Ιακώβου (ιστορικός): “Η τελετουργική περιφορά αντικειμένων στην Κύπρο”. Ερευνα για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
32. Αννα Λάζου (ερευνητής φιλοσοφίας, επιστημονική συνεργάτις του Πανεπιστημίου Αθηνών): “Ο αρχαίος ελληνικός χορός από φιλοσοφική άποψη”. Ερευνα για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Δημοσιεύτηκαν άρθρα και ανακοινώσεις σε συνέδρια, έγιναν διαλέξεις και σεμινάρια. Εξεδόθη ένα βιβλίο και ετοιμάζεται δεύτερο.
33. Frederick Naerebout (ιστορικός, διδάσκων στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέιντεν): “Ο αρχαίος ελληνικός χορός και οι προσπάθειες αναβίωσής του”. Ερευνα για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ολλανδία. Εξεδόθησαν δύο βιβλία.
34. Sacha von Gerlach (χορογράφος): “Το δραματικό στοιχείο στον ελληνικό χορό”.
35. Dorrit Poulsen (εθνολόγος): “Χορός και φορεσιά στα Μέγαρα”. Ερευνα με υποτροφία της δανικής κυβέρνησης για τη συγγραφή βιβλίου και την ετοιμασία έκθεσης στην Κοπεγχάγη και στην Αθήνα.
36. Kipps Horn (εθνομουσικολόγος): “Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού στην ελληνική παραδοσιακή μουσική”. Ερευνα για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.
37. Βαγγέλης Λιάπης (δικηγόρος, λαογράφος): “Χορός και φορεσιά στους Κουντουριώτες”. Μακροχρόνια επιτόπια έρευνα. Δημοσιεύθηκαν άρθρα, βιβλία ανακοινώσεις σε συνέδρια.
38. Αδαμαντία Αγγελή (οικονομολόγος): “Η εικονογραφία του χορού στην Ελλάδα του 19ου και του 20ου αιώνα”. Καταγραφική μελέτη.
39. Αθηνά Μαχά (ιστορικός, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων): “Οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές”. Δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο και ένα CD-ROM.
40. Naira Kilichian (ιστορικός χορού, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Ερεβάν): “Συγκριτική μελέτη αρμενικών και ποντιακών χορών”. Ανακοίνωση σε συνέδριο, συνεχίζεται για τη συγγραφή βιβλίου.
41. Angharad James (διπλωματούχος χορού Πανεπιστημίου του Surrey): “Καταγραφή ελληνικών χορών με σημειογραφία Benesh”. Ερευνα για την συγγραφή βιβλίου.
 
 

 Επίβλεψη έρευνας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

1. Δημήτρης Σταυρουλάκης (ηλεκτρολόγος μηχανικός): “Η συμμετοχή των εργαζομένων στην λήψη αποφάσεων στην ελληνική βιομηχανία“. Διδακτορική διατριβή στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Εγκρίθηκε το 1989.
2. Περίπου 100 διπλωματικές εργασίες σε θέματα Κοινωνιολογίας και Διοίκησης.
 
 

 Επίβλεψη έρευνας στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΧ Dauphine

Περίπου 30 ερευνητικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα διοικητικά-πολιτιστικά.
 
 

 Εγκριση διδακτορικών σαν μέλος της επιτροπής κρίσεως και απονομής

1. Σταύρος Γούτσος (μαθηματικός, διοικητικός): “Ο έλεγχος από την κηδεμονεύουσα αρχή στις δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα“. Université de Paris IX Dauphine, 1987.
2. Yves Guilcher (ιστορικός): “Παραδοσιακός πολιτισμός και παλαιοί χοροί“. Université de Bretagne, Brest. Πρόεδρος της επιτροπής, 1994.