Οικογενειακά στοιχεία


     Ο προπάππος μου είχε φούρνο στην οδό Αστιγγος το 1862. Ο παππούς μου Νικόλαος μετέφερε το φούρνο γωνία Ηφαίστου και Νορμάνου το 1882. Κατάγονταν από τη Βήσσανη Πωγωνίου, χωριό που κατά παράδοση έβγαζε φουρνάρηδες. Ο πατέρας μου Κώστας έγινε ηλεκτρολόγος και έπαιζε ποδόσφαιρο στην ομάδα του “Απόλλωνα”. Ανοιξε ηλεκτρολογείο και κατόπιν τυπογραφείο, και συμμετείχε στην αντίσταση κατά του δικτάτορα Μεταξά. Στην Κατοχή οργάνωσε το δίκτυο των μυστικών τυπογραφείων της Αντίστασης. Πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας και στα Δεκεμβριανά και το 1946 καταδικάστηκε από τους πρώτους σε θάνατο. Αποφυλακίστηκε μετά 10 χρόνια, όπως και άλλοι δύο από την οικογένειά του.
      Ο άλλος παππούς μου, Θεόδωρος Μεζιλτζόγλου, είχε μπακάλικο στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Μιλούσε τουρκικά, βουλγαρικά και εβραίικα, και ταξίδευε για να κάνει τις προμήθειές του. Μετά από κάθε διωγμό άνοιγε νέο μαγαζί, στην Ξάνθη, στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα μου Φωτεινή ήταν από τις πρώτες Ελληνίδες που σπούδασαν μαθηματικά κι έγινε καθηγήτρια. Για τη δράση της στην Αντίσταση τιμήθηκε με μετάλλιο. Μεγάλωσε χωρίς βοήθεια τα δύο της παιδιά. Η αδελφή μου Λουκία είναι φαρμακοποιός και εργάζεται στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ.
      Το 1971 παντρεύτηκα στην Ντουάλα του Καμερούν τη Χαρίκλεια Δρόση, οδοντίατρο-ορθοδοντικό από το Κριεκούκι Βοιωτίας. Χωρίσαμε το 1975 στο Παρίσι. Το 1984 έκανα έναν γυιό, τον Αλέξη, με την Florence Oualid, Δρα κοινωνικής ψυχολογίας, στο Παρίσι. Ο Αλέξης σπούδασε μηχανικός και οικονομολόγος, και εργάζεται στο Παρίσι. Ερχονται στην Ελλάδα στις διακοπές και πηγαίνω εκεί συχνά.